En af de vel nok mest hypede elektroniske gadgets de sidste par års tid på cykelmarkedet er Garmin´s cykel GPS model der hedder Edge 705. Vi har testet den de sidste 4 måneder og umiddelbart er det et positivt indtryk man for.

Når man åbner papkassen fra Garmin står man lidt som andre gange, hmmm, endnu en elektronisk tingest som kan give mange hovedbrud og bekymringer fordi skidtet ikke virker, kan vi ikke bare gå tilbage til det det egentlig handler om, at cykle! Men nysgerrigheden for mit vedkommende er for stor til ikke at kunne lade være med at ville udforske mulighederne med denne lille sorte boks, for det kan man vel godt kalde den, den tracker jo din aktivitet og hvor du har været.

Ud af kassen kommer selve 705 enheden naturligvis, en lader der kan skifte mellem med 110V og 220V stik (praktisk på rejser) et brystbælte til pulsmåling, to CD-rom´s med brugervejledning og Garmin Training Center samt en hulens masse større eller mindre folder om alt og intet. Andre “pakker” kommer også med kadence måler og kort over forskellige verdensdele.

Man kan med rette beskrive en Edge 705 som en cykelcomputer der faldt i gryden med features som spæd, den er pakket med funktioner og du kan customize den næsten som du vil have den. Hvis vi skulle lave en beskrivelse af samtlige funktioner ville denne test blive meget meget lang, men blandt egenskaber kan nævnes: Måle stigningsprocenten på bakker, kadence måling, kompas, tid til solnedgang, mulighed for detaljerede kort over europa/skandinavien og andre verdensdele, tælle højdemeter, logge ruter og følge ruter som andre har logget og faktisk alle standard funktioner som et bedre Polar pulsur har. Det eneste der efter min mening mangler er evnen til at måle temperaturen.

Det medfølgede brystbælte til pulsmåling er endnu af den stive plastik type som Polar brugte for en del år siden, her er plads til forbedringer, men Garmin skulle have udviklet en ny type med bløde stof elastik stropper som er behageligere at bære. Men det nuværende brystbælte fungerer fint og er ikke ubehageligt at have på, selv ikke efter 4 timer i sadlen.

Garmin´s bud på noget computer software til behandling af de megen data som enheden logger, kaldes Garmin Training Center og kan men rette godt kaldes for lidt af en forbier, her er VIRKELIG brug for udvikling af softwaren. Brugerfladen er decideret elendig, funktioner og gennemskueligheden af funktionerne er ikke ligefrem intuitive og lette at forstå, men måske med lidt mere tid bag skærmen vil man få et andet indtryk. Der findes nogle gratis programmer på nettet som er bedre udformet, bla. Sportstracks og mange af funktionerne på GPSies.com kan også fint bruges til at redigere i spor man har logget.

Softwaren på selve enheden har Garmin heller ikke været såååe heldig med, men efter ca. en 9-10 software opdateringer er de vist ved at være ovre der værste børnesygdomme. Så hvis du anskaffer dig en 705ér så husk at opdaterer softwaren med Garmin´s web updater program som faktisk fungerer ;o)

Nu sidder du måske og tænker, hmm, gad vide hvorfor han ville anbefale andre dette produkt efter denne noget negative beskrivelse, ja så er det fordi at Garmin her har skabt noget nyt og banebrydende, PT. er de virkelig på forkant med det som mange kunder efterspørger og de stadig foran andre producenter af cykel GPSér, men konkurrenterne lurer i kulissen, en hurtig søgning på nettet vil hurtig afslører dette. Enheden kan virkelig virkelig mange ting og med et par år mere er jeg sikker på at Garmin er kommet efter de mange fejl og mangler. Ydermere er en Edge 705 en god træningsmakker i det daglige og en uvurderlig guide i ukendt terræn, det er en virkelig fed feature at du kan uploade spor til enheden som lokal kendte folk har logget. Af nyttige links til spor kan nævnes: www.gpsies.comGarmin Connect På Garmin Connect findes der et bruger baseret support forum.