Hvad siger loven?

I følge cykelbekendtgørelsen, som er den gældende lovgivning når det handler om cykler og cyklens udstyr, står der kort fortalt følgende om cykellygter i kapitel 6

Nedenstående regler gælder i lygtetændingstiden

Forlygte

Der være mindst en forlygte der lyser med et hvidt eller gulligt lys og skal kunne ses på mindst 300 meters afstand og kunne ses fra siden

Baglygte

En baglygte skal lyse med rødt lys og ligeledes ses på mindst 300 meters afstand og kunne ses fra siden

Lysstyrke

Både for- og baglygter skal have en lysstyrke på mindst 4 candela målt henholdsvis lige forfra og lige bagfra, og mindst 0,4 candela målt 20º til hver side og mindst 0,05 candela målt 80º til hver side.

Ovenstående giver ikke mening for ret mange mennesker, og er i praksis næsten umuligt at tjekke. Så en god tommelfingerregel er at sikre sig at både forlygte og baglygte kan ses på 300 meters afstand.

“Hvis du bor i nærheden af en landevej eller andre steder hvor der er opstillet hvide kantpæle (vejpræster), kan du nemt måle 300 meter op (der er 100 meter i mellem hver pæl.).

Batterier

Har du en cykellygte med batteri (Dynamolygter undtaget), hvad enten de er med udskiftelige eller genopladelige batterier, så siger loven faktisk at der skal være en brugstid på 5 timer.

Lovlige cykellygter

Lovlig cykel

I videoen herunder, kan du se Lars fra Cykelpartner forklarer hvad det kræver for at din cykel er lovlig. Her gennemgås også reglerne for cykellygter.