• Facebook Page: 217644278089
  • Twitter: singletrack_dk
 

Test: Marin Rift zone XC8 Populær

Test: Marin Rift zone XC8

Cykeltest

Producent
Producent: Marin
Modelnavn
Vil du anbefale cyklen til andre
Ja
Test periode
1 måned
Producentens hjemmeside

I mountain biking's forholdsvise korte historie må Marin siges at have næsten antikvariske aner. Mærket er opkaldt efter det legendariske område i Californien af samme navn, stedet hvor mountain biking eftersigende blev født. Efter en tur til lægen med dårlig knæ fik grundlæggeren Robert Buckley besked på at cykle lidt mere. Dette var starten på Marin Bikes og i året 1986 i Anselmo/Californien grundlagde han Marin Bikes. Hvis du vil lære mere om Marin Bikes historie er her en video:
www.youtube.com/watch?v=sKcfAe7UnRc

Marin har været væk fra det danske marked i en periode, men er nu tilbage. Singletrack.dk har haft en af deres 100mm XC fully's til test i en måneds tid, det har været et interresant og positivt bekendtskab. Vi har lånt den af www.mtb-tours.dk i Hareskoven hvor den er set til 19995,- Faktisk en del billigere end på nogle udenlandske webshops. (2011)


Ud af kassen

Ved første øjekast er indtrykket umiddelbart at vi her har at gøre med kvalitet. Farverne er dejlig forfriskende, omend det naturligvis er en smagssag. Finishen virker meget lækker og cyklen er prydet med mange lækre komponenter. Ud af kassen havde vi fornøjelsen af at samle cyklen helt færdig. Samle kvaliteten fra fabrik virkede helt i top, ja faktisk ret god i forhold til andre MTB'er vi har skruet sammen i tidens løb. Efter at have studeret cyklen lidt nærmere bemærker man den lidt pudsige sammensætning af udstyr på denne MTB. På en måde er det som om at Marin har ville lave to cykler i een! En blanding mellem en XC racer og en mere Trail orienteret cykel. På den ene side er der super letrullende Continental 2.0 Race King dæk, 2x10 gearing, et forholdvis let hjulsæt, "lang" frempind og 160mm skiver som alle fint kunne sidde på en let XC racer. Men man bemærker også det brede riser styr, den forholdsvise flade kronrørs vinkel og oprejste sidde postition. Marin beskriver deres Rift Zone modeller som "The 2011 Quad XC series is for riders who want to get there first" Hmm, måske først ned af bakken, men ikke først over målstregen eller op af bakken. XC8 modellen er deres topmodel og i en str. large vejede den 12.4kg uden pedaler, ikke just en letvægter for en 100mm fully. I bund og grund mener vi at det har noget at gøre med opfattelsen af hvad der er en let XC cykel blandt det mere Trail orienteret Californiske publikum og i Europa.


Rammen

For 2011 har Marin valgt at redesigne hele rammen fra bunden. Lettere end forgængeren og bygget i 6066 aluminium med Hydroformede rør ser rammen virkelig flot ud. Designet og finishen på svejsningerne og lakeringen er flot, ingen dikke darer på dette område. Affjedringen hedder noget så smart som Quad Link 2.0 og virker HELT fantastisk på sporet. Selve dæmperen sidder smart gemt væk inde i konstruktionen bag sadelrøret og bagsvingeren, det beskytter den imod det værste mudder og er med til at forlænge dens levetid. Rammen er på en måde lidt voldsom at se på, selvom der kun er 100mm vandring kan man let få tankerne hen på en All Mountain, en MTB type der typisk har mere vandring. Er du ikke til at have væske på ryggen og kun vil køre med drikkedunke, så tænk lige en ekstra gang før du investere i en Rift Zone. Vi kørte på en str. large og havde en del bøvl og ballade ved at få en ½liters dunk ind og ud af dunkholderen på rammens eneste mulighed for en dette. Vi tør slet ikke tænke på hvor svært det er i str. medium eller small?


Komponenterne

Til prisen for man virkelig kram for pengene. En skøn mix af SRAM X0, X9, Avid Elixir R bremser, Sun Ringle hjulsæt og Fox afjedring er med til at sikre en driftsikker cykel i lang tid fremover.
Elixir R bremserne med 160mm skiver har rigeligt med bremsekraft til danske forhold, de tager virkelig ved. Hvis man skulle sige noget er de måske blot en anelse svære at dosere, men ikke noget vi havde de store bekymringer over. Gearene har vi ligeledes ikke det store at udsætte på. I vanlig SRAM stil leverer de perfekte og sikre gearskift. Gearingen er et 2x10 setup med 39/26t i front på et X9 kranksæt og med en 11-32t kasette er det helt optimalt til danske XC forhold, næsten alt kan køres. Black Flag Pro hjulsættet fra Sun Ringle er deres næstbedste model til XC og Trail riding. Hjulsættet er forberedt til UST og respektable 1600gr gør dette stive og solide hjulsæt til en behagelig oplevelse og så er det ovenikøbet et særdeles flot og lækkert hjulsæt. Fox gaflen og dæmperen, tjaa, hvad kan man sige her, som altid i god og fornuftig kvalitet. Fox 32 F100RL forgaflen besvarer alle bump og rødder fra skovbunden med et venligt " Yes yes, var det alt du havde?" attitude. Rebounden er let at justerer og deres Lock Out system er gennemprøvet. Når du først har fundet den indstilling der passer dig bedst skal du ikke tænke mere over om du nu huskede at slå lock outen til eller fra, gaflen åbner selv op for støddæmpnings funktionen når der er et stort slag fra underbunden. Derudover er der FSA styr, sadelpind og frempind.


The Ride

Cyklen nærmest skriger det i hovedet på dig "GIV MIG SINGLETRACK, NUUUU!!!" På sporet er den en drøm at køre, de 100mm vandring i bag føles som meget mere og man får hurtigt opfattelsen af at være konge af sporet. Man kan tillade sig at kaste cyklen ind i svingende, hamre på fuld pede henover rødder og huller og stadigt føle at man har fuld kontrol. På grusti og asfalt transport stykker til og fra skoven er den ikke sjov at holde i gang. Men det er underordnet, når du først rammer sporet er det alt sammen glemt og tilgivet. Marin affjedrings setup kan godt være et elske/had forhold. De 100mm føles som sagt af meget mere, men vi oplevede en del gange en smule bop i affjedringen. Både når vi kørte fladt og op af bakke begyndte systemet at boppe en smule. Vi prøvede bagdæmperens mange indstillinger for at se om vi kunne eliminerer dette, men uden held.

Som nævnt tidligere så er cyklen ikke den letteste vi er stødt på, men man skal nu ikke engang bedømme en cykels køreegenskaber ud fra de tre cifre en vægt spytter ud. Cyklen klatrer faktisk godt og man bemærker umiddelbart ikke de lidt flere kilo opad og så accelerere den egentlig ganske fornuftigt.

Tak for lån af billeder til www.bikemagic.com

 

Billedgalleri

Test: Marin Rift zone XC8
Test: Marin Rift zone XC8
Test: Marin Rift zone XC8
Test: Marin Rift zone XC8
Test: Marin Rift zone XC8

Redaktionens kommentarer

Test: Marin Rift zone XC8 2011-06-12 20:56:37 singletrack.dk
Gennemsnitskarakter 
 
4.7
Design og finish 
 
5.0
Køreoplevelse 
 
4.0
I teknisk terræn 
 
5.0
Køreegenskaber opad 
 
4.0
Køreegenskaber nedad 
 
5.0
Kvalitet kontra pris 
 
5.0
singletrack.dk Anmeldt af singletrack.dk    12. Juni 2011
Senest opdateret: 04. Juli 2011
Blandt de 10 mest flittige kommentatorer  -   Se alle mine kommentarer

Til den mere trail orienteret rytter

Nogle siger at han ikke findes, nogle siger at han hækler sine egne cykelhandsker!! Vi ved blot at singletrack.dk's helt egen "The Stig" her giver egen mening om Marin's Rift Zone ;o)

Marin Rift Zone XC8 er en 100 mm fullsuspension cykel, og selvom Marin har forsøgt at fjerne overflødig vægt i forhold til tidligere modeller med længere vandring, er det mere en trail-bike, end en småhysterisk udpint XC racer. Cyklen er rigtig velkørende, meget komfortabel og helt uden unoder. Det bliver næppe den du når først over stregen med til et MTB løb, men til gengæld er den et godt bud på en 12timers solo cykel, eller marathoncykel, hvor komforten er vigtigere end vægten. Og selvom trail-bikes i dag typisk har 120 eller 140 mm vandring, er de 100 mm faktisk perfekt til danske forhold og Marins Quad system gør at affjedringen føles nærmest bundløs.
Rift Zone XC8 er med Fox 100 RL gaffel, Fox RP23 dæmper, SRAM X9 og X0 komponenter og Sun Ringle Black Flag hjul bedre udstyret end de fleste af dens konkurrenter i samme prisklasse. MTB-Tours.dk pris på cyklen er da også lavere end hvad du kan finde den til i både England og Tyskland.
Cyklens eneste disharmoni, er den lange frempind. Dels er den lidt modsætningsfyldt i forhold til cyklens karakter, dels er den med til at gøre cyklens fine karakter næsten godmodig. RaceKing dækkene er gode så længe sporet er helt tørt, men et lidt mere allround dæk ville pynte de fleste dage. Så et ekstra sæt dæk og en kortere frempind, og du er klar til et langt episk ridt, uanset hvad det måtte byde på.

Positivt
Super flot finish og kvalitet
Rigtig meget cykel for pengene
Der 100mm vandring i bag føles af meget mere
Negativt
Lidt bop i affjedreingen selv ved hårdeste opsætning af bagdæmperen
Drikkesytem på ryggen er klart at foretrække til denne cykel, efter vores mening kan du ikke bruge alm. dunke på cyklen. De er ganske enkelt for svære at få i og ud af dunkholderen.
Marin mener at en Rift Zone er en hurtig XC cykel, iiikke helt mener vi.
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
60
Gør redaktionen opmærksom på noget dårligt eller forkert ved denne artikel
 

Kommentarer og anbefalinger

Der er endnu ingen kommentarer her - vær den første til at skrive din mening, kommentar eller anbefaling.

For at skrive en kommentar skal du enten register en profil eller logge ind.